Η Βιβλιοθήκη στο νηπιαγωγείο

Standard

«Στα ράφια μιας  βιβλιοθήκης βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον».

Γκράχαμ Γκρήν

Πρόλογος

Πριν ασχοληθούμε με το πώς στήνεται μια βιβλιοθήκη στο νηπιαγωγείο, θα ήταν χρήσιμο να παρατεθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές αρχές του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου  για τη γλώσσα ,όσον αφορά στην ανάγνωση και γραφή στο νηπιαγωγείο.

Το νηπιαγωγείο λοιπόν,ως πυρήνας σωματικής,νοητικής,συναισθηματικής,κοινωνικής ανάπτυξης, θα πρέπει να παρέχει στο παιδί τις απαραίτητες προυποθέσεις ώστε να έρθει σε επαφή με το γραπτό λόγο. Για το λόγο αυτό ο-η νηπιαγωγός οφείλει να οργανώσει έτσι το χώρο του-της, ώστε να υπάρχει κατάλληλη γωνιά βιβλιοθήκη στην οποία θα υπάρχουν βιβλία,περιοδικά, εφημερίδες, λεξικά, ταμπέλες κλπ

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αναγνωρίσουν τις βασικές αρχές του γραπτο λόγου με βάση τα εξωτερικά τυπογραφικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, θα υιοθετήσουν τις βασικές συμβάσεις ανάγνωσης του αλφαβητικού συστήματος απο τα αριστερά προς τα δεξιά και θα μπορούν να απομνημονεύσουν μικρά κείμενα. Σε αυτό θα βοηθήσει ο-η νηπιαγωγός με την ανάγνωση κειμένων που έχουν επιλεγεί από τα παιδιά.

Advertisements

3 responses »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s