1) Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Standard

Για το παιδί της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κυριαρχεί ο γραπτός λόγος, θεωρείται απαραίτητη η απόκτηση της αναγνωστικής ικανότητας. Γι αυτό το λόγο θα πρεπει να δημιουργηθεί Δανειστική Βιβλιοθήκη στο νηπιαγωγείο.

Η Βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου θα πρεπει να οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να δανείζονται εικονογραφημένα βιβλία με παραμύθια, μύθους,θρύλους, λαχνίσματα, ποιήματα, γλωσσοδέτες, μικρα θεατρικά κλπ

Για να μπορούν τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται, καλό θα ήταν πίσω από κάθε βιβλίο να υπάρχει σταθερά η φωτοτυπία του εξωφύλλου, ώστε να μπορούν, έπειτα από κάθε ανάγνωση, να το τοποθετούν πίσω στη θέση του.

Με τη λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σέβονται ένα βιβλίο. Θα πρέπει να το διατηρούν καθαρό, να μην το μουτζουρώνουν και να μην το σκίζουν. Υπό αυτές τις προυποθέσεις το βιβλίο θα κρατηθεί «ζωντανό» και θα δανείζεται για πολύ καιρό σε πολλά παιδικά χεράκια.

Είναι απαραίτητη μια εισαγωγή, από τον-την νηπιαγωγό στα παιδιά, για τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου. Ένα σχέδιο εργασίας θα μπορούσε να είναι, «Το ταξείδι του βιβλίου, από την ιδέα του συγγραφέα, στο τυπογραφείο». Εφόσον λοιπόν τόσοι άνθρωποι δουλεύουν για την παραγωγή ενός βιβλίου που μεταδίδει γνώσεις και μας χαρίζει χαρά αλλά και προβληματισμό, πώς είναι δυνατόν να μην το σεβόμαστε:

Τα παραπάνω αποτελούν ένα χαρακτηριστικό κήρυγμα στα παιδιά περι σεβασμού και αξιών σε σχέση με το βιβλίο. Αν όμως θέλουμε να το «δώσουμε» πιο ουσιαστικά και αληθινά, μπορούμε να παίξουμε ένα θεατρικό παιχνίδι, παραδειγματος χάριν με βιβλία εξαφανισμένα από τη γη. Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς βιβλία: Μπορούμε επίσης να καλέσουμε κάποιον συγγραφέα και να πάρουμε συνένευξη, που θα ηταν πιο βιωματικό, αλλά και μπιο ουσιαστικό από το να βγάζουμε λόγους.

Σιγα-σιγά θα αντιληφθούν τα παιδιά τη χρησιμότητα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Εξάλλου θα  αλληλεπιδρούν μεταξύ τους  συζητώντας ποιά ιστορία τους άρεσε πιο πολύ,ποιός ήρωας, ποιός τους διάβασε το παραμύθι κλπ

Το καθαρό αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας θα είναι η ανάπτυξη της γλώσσας σε συνδυασμό με την κοινωνική ανάπτυξη. Το Βιβλίο είναι σπουδαίο στη ζωή του ανθρώπου,γιατί μετά την ανάγνωσή του δεν πεθαίνει.’Μένει στη γλώσσα, με τις συζητήσεις των ανθρώπων, μένει στο νου, με τη διάνοιξη των πνευματικών οριζόντων, αλλά και στην καρδιά, δημιουργώντας ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s