2) Οργάνωση γωνιάς Βιβλιοθήκης

Standard

Θεωρώ ότι η οργάνωση γωνιάς βιβλιοθήκης είναι προσωπική υπόθεση των νηπιαγωγών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά ο πιο σημαντικός  είναι αυτός που θα παρακινήσει το παιδί να πάει στη βιβλιοθηκη.

Αρχικά, θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο μέρος της τάξης, όπου δεν γίνεται πολλη φασαρία. Δεν μπορεί κανείς να βάλει τη βιβλιοθήκη δίπλα στο κουκλόσπιτο ή δίπλα στο οικοδομικό υλικό. Απλούστατα γιατί οι επιδιώξεις που σημειώθηκαν στον πρόλογο δεν θα πραγματοποιηθούν. Χρειάζεται λοιπόν μια ήσυχη γωνια.

Το δεύτερο θέμα που με απασχολεί κυρίως είναι τα ράφια της βιβλιοθήκης. Στα σχολεία που έχω δουλέψει δεν υπάρχουν ράφια προσβάσιμα, παρα ένα παραβάν με ιμάντες, πίσω από τους οποίοπυς χώνονται τα βιβλία το ένα πάνω στο άλλο.Έτσι δεν βρίσκει άκρη κανείς,ούτε ο-η νηπιαγωγός ούτε τα παιδιά, παράλληλα σκίζονται τα εξώφυλλα και καμπυλώνουν τα περιοδικά και οι εφημερίδες. Αυτά τα παραβάν είναι ακατάλληλα, κατά τη γνώμη μου,για τη γωνιά. Δυστυχώς όμως πολλές φορές πρέπει να δουλέψουμε με αυτά. Αν μπορούσα θα έβαζα τρία,ή ανάλογα με τις κατηγορίες των βιβλίων,εκθετήρια ράφια στο ύψος των παιδιών,χωρίς ιμάντες.

Κατόπιν είναι πάρα πολύ σημαντική η επιλογή των βιβλίων. Θεωρώ ότι αν βάλουμε από την αρχή της χρονιάς ότι βιβλίο υπάρχει στο νηπιαγωγείο, τον χάσαμε το στόχο. Στο ένα εκθετήριο, μπορούμε να βάλουμε βιβλία με πλούσια εικονογράφηση και σύντομο κείμενο, κυρίως παραμύθια, μύθους κλπ. Στοδεύτερο εκθετήριο μπορούμε να βάλουμε βιβλία γνώσεων με οικολογικό και επιστημονικό περιεχόμενο. Στο τρίτο εκθετήριο μπορούμε να βάλουμε περιοδικά, εφημερίδες, αφίσες, χάρτες, προσκλήσεις κλπ.

Το υλικό αυτό θα ανανεώνεται μέχρι να γεμίσει η βιβλιοθήκη με βιβλία και να λειτουργήσει η Δανειστική.Πρέπει δηλαδή να υπαρχει μια προεργασία ή καλύτερα μια μύηση με το βιβλίο και τη γωνιά. Γι αυτό στην αρχή δεν βάζω ποτέ βιβλία με αντίτιμο μεγαλύτερο των 3-5 Ευρω. Κάθε αρχή και δύσκολή και η εμπειρία δέιχνει ότι αρχικά κάποια βιβλία σκίζονται, αν μη τί άλλο.

Η γωνιά πρέπει να είναι ελκυστική. Υπάρχουν πολλές λύσεις γι αυτό. Όμορφη μονόχρωμη μοκέτα και όμορφα μαξιλάρια μπορούν να στρωθούν και να περιμένουν τους μικρούς μποέμ αναγνώστες. Προσωπικά, προτιμώ τη σίγουρη λύση του θρανίου, το οποίο πάνω έχει χαρτιά, μολύβια, σελιδοδείκτες και την ταμπέλα Βιβλιοθήκη-Ησυχία. Μπορούμε να βάλουμε αφίσες με τη διαφήμιση βιβλίων ή από έκθεση βιβλίου.

Είναι σημαντική η πρώτη επαφή με το βιβλίο και αυτό εξαρτάται από μας τους παιδαγωγούς. Πρέπει να εμψυχώσουμε το παιδί, να σκεφτούμε τρόπους για να αγαπήσει το βιβλίο και κατά συνέπεια το διάβασμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s