Εισαγωγή

Standard

Τα κινούμενα σχέδια που προβάλλονται από την τηλεόραση διέπονται από τους δικούς τους κανονισμούς. Ο λόγος δεν έχει καμία σημασία γι αυτό είναι περιορισμένος και σύντομος. Ωστόσο, μεγάλη σημασία δίνεται στην κίνηση. Η κίνηση είναι γρήγορη και άλλοτε αργή, το πλάνο μπορεί  να είναι κοντινό ή μακρινό και ο φωτισμός είναι συνήθως έντονος. Μέσω αυτής της διαδικασίας, καταβάλλεται προσπάθεια να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των παιδιών στην εικόνα. Παράλληλα, η προβολή ηρώων με υπερφυσικές δυνάμεις έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τα παιδιά.

Η βία κυριαρχεί όχι μόνο στο σενάριο ,αλλά και στην παρουσίαση, Οι γρήγορες κινήσεις, τα δυνατά ηχητικά εφφέ,τα εκτυφλωτικά χρώματα, η προβολή τεράτων και ρομπότ ενισχύουν την τάση επιθετικότητας και τα βίαια ένστικτα στα παιδιά. Περίεργα τέρατα και φαντάσματα με τρομακτικές μορφές και τερατοειδή όντα από το διάστημα, δημιουργούν εικόνες τρόμου και πανικού στα μικρα παιδιά.Δημιουργείται σύγχυση μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού.

Η παραγωγή των κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η παραγωγή 50 επεισοδίων της μισής ώρας, έχει τουλάχιστον εκατονταπλάσιο κόστος από αυτό ενός εικογραφημένου βιβλίου. Για να επιτευχθεί η μέγιστη εμπορική επιτυχία πρεπει η σειρά να προκαλέσει το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών. Πολύ συχνά η καλλιτεχνική και δημιουργική πλευρά του θέματος δεν θεωρείται από τον παραγωγό σκοπός, αλλά μέσο για την επίτευξη του αποτελέσματος, ενώ τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως υποψήφιοι καταναλωτες παρά ως θεατες και πρόσωπα.

Και το ερώτημα , περα από τα μπλα-μπλα-, είναι το εξής: Τι μας λες ρε κοπελια, εμείς μεγαλώσαμε με κινούμενα σχέδια και τίποτα δεν πάθαμε. Ούτε επιθετική συμπεριφορα αποκτήσαμε,ούτε τίποτα και μάλιστα πολλές φορές τα ανακαλούμε στη μνήμη μας και γελάμε ή τα βλέπουμε ακόμα.

Αυτό είναι το θέμα. Τα κινούμενα σχέδια είναι καλά και παιδαγωγικώς αποδεκτά. Τι είδους κινούμενα σχέδια όμως πρέπει να προβάλλονται για να βλέπουν τα παιδιά μας; Συνήθως προβάλλονται αυτά που έχουν επιθετικό περιεχόμενο και η βία είναι ο πιο γνωστός και ευνόητος  ψυχολογικός μηχανισμός κατασκευής κινουμένων σχεδίων. Είναι γενικά ενστικτώδες το γεγονός ότι οι σκηνές βίας προκαλούν εντύπωση και τραβούν την προσοχή.

Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας να βλέπουν κινούμε νασχέδια στην τηλεόραση,θα ήταν ψυχαναγκαστικό άλλωστε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε κινούμενα σχέδια μαζί τους και να βάλουμε τη φαντασία τους να δουλέψει. Έτσι πέρα από τα τηλεοπτικά ερεθίσματα θα έχουν βιωματικά που είναι και πιο ουσιώδη.

2 responses »

  1. υπεροχα τα κινουμενα σχεδια!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!!!θα ηθελα και εγω να προσπαθησω να δημιουργησω!!!αν μπορεις πες μου απο που κατεβασες το προγραμμα????????ευχαριστω πολυ ΧΑΡΑ

    Μου αρέσει!

    • Γειά σου Χαρά καλωσόρισες. Πριν από 9 χρόνια το κινούμενο δουλεύτηκε με adobe premiere , σπασμένο και κακομοιρο, με υπερβολικά σκαναρίσματα και απίστευτες διορθώσεις. τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, μπορείς να δημιουργήσεις κινούμενο χρησιμοποιώντας απλώw το windows media player που είναι και πιο εύχρηστο και πιο ευχάριστο στη δουλειά. Κάνε τους πειραματισμούς σου εκεί, αν θες τη γνώμη μου. Το πρόγραμμα που δουλεύτηκε τότε, είναι κάπου παραχωμένο στο πατάρι, γιατί δεν το χρησιμοποιούμε πλέον, ούτε εγώ, ούτε ο άντρας μου, φιλάκια

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s