2) Κινούμενα σχέδια στο νηπιαγωγείο-προετοιμασία

Standard

Σε αυτο το άρθρο γίνεται λόγος για τα κινούμενα σχέδια ως τομέας τέχνης και κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο τους-τις νηπιαγωγούς προκειμένου να διευκολυνθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο με έναν τρόπο διασκεδαστικό για τα παιδιά που προάγει την τέχνη και τη θέτει ως σημείο αναφοράς για όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο νηπιαγωγείο.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν την τάση να είναι συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί στη χρήση των συγχρονων ηλεκτρονικών μέσων. Αν και σύμφωνα με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα για το νηπιαγωγείο, η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι απαραίτητη, παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα:

-Οι νηπιαγωγοί δεν είναι καταρτισμένοι επαρκώς ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

–Τα νηπιαγωγεία δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις τα κινούμενα σχέδια μπορουν να κατασκευαστούν με απλές μεθόδους, δηλαδή με διαδοχή εικόνων, τις οποίες θα έχουν ζωγραφίσει τα παιδιά.

Υπάρχουν κάποιες βασικές προυποθέσεις που πρεπει να πληρούνται προκειμένου οι νηπιαγωγοί να βγάλουν εις πέρας μια τέοια διαδικασία

1) Είναι πού σημαντικό να γνωρίζουν αρκετά για την κατασκευή κινουμένων σχεδίων και να συζητούν με τα παιδιά ποιές σειρές κινουμένων σχεδίων παρακολουθούν στην τηλεόραση, για να λυθούν οποιεσδήποτε απορίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά για τα κινούμενα σχέδια. Εφόσον τα παιδιά θα γίνουν σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων θα πρέπει να συμπληρώσουν τις ελλείψεις κατανόησης που έχουν πχ για το μοντάζ. Αυτού του είδους η ομαδική συζήτηση επιδρά άμεσα και αποτελεσματικά στον τρόπο κατανόησης των κινουμένων σχεδίων που τα ίδια θα σχεδιάσουν.

2) Εφόσον η μέθοδος project προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα, τα παιδιά επιλέγουν χαρακτήρες, εργάζονται κατά ομάδες και ασχολούνται με την επίτευξη του σκοπού μιας θεματικής ενότητας.

3) Ο-η Νηπιαγωγός, έχοντας αποκτήσει τεχνικές γνώσεις , βοηθάει κατα τη διάρκεια της εργασίας των παιδιών και κατα την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατασκευής.

Το να προσπαθήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα μικρό θέαμα, τα υποχρεώνει να περάσουν σε μια σειρά από διαδοχικές φάσεις;

–Προσδιορισμός αρχικής ιδέας

–Σχέδιο για την υλοποίησή της

–Προετοιμασία

–Ολοκλήρωση διαδικασίας

–Παρατήρηση και αξιολόγη των αποτελεσμάτων

Γενικά τα παιδιά θα κατανοήσουν καλύτερα πως μια στατική εικόνα που ζωγράφισαν γίνεται στα χέρια τους κινούμενη.

Βιβλιογραφια

Πεντζερίδου Β., Οι προτιμήσεις των παιδιών προσχολικής ηλικίας στα κινούμενα σχέδια και οι πιθανές επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους, Πτυχιακή Εργασία, Βόλος , 2004

6 responses »

 1. Καλώς σε βρήκα, Ca va!!

  Ιδέα δεν είχα ότι εσύ κρύβεσαι πίσω από τους Χαρταετούς… αλλά τώρα που σε (ξανα)βρήκα -έστω κι αν είναι μέσα εδώ- δε θα ήθελα να χαθούμε πάλι! Διάλεξα να σου αφήσω σχόλιο εδώ, στα κινούμενα σχέδια, γιατί η διπλωματική σου ήταν απίστευτη (τη μελέτησα πολύ αφότου έφυγες) και τελικά ήσουν η έμπνευσή μου και ο οδηγός μου για το θέμα της δικής μου διπλωματικής στο μεταπτυχιακό…

  Κάνετε όλες απίστευτη δουλειά στο νηπιαγωγείο, ένα μεγάλο μπράβο! Μπράβο και για το άψογο ιστολόγιο που διατηρείτε… και μοιράζεστε μαζί μας τόσες όμορφες ιδέες και στρατηγικές!

  Σε περιμένω να βολτάρεις στο δικό μου ιστολόγιο, αν θέλεις, το οποίο περιέχει όλα όσα με ευχαριστούν… εκτός δουλειάς!! (http://funkymonkey-handmadecreations.blogspot.gr/) Πολλά φιλιά (και χαιρετίσματα στην οικογένεια)!

  Έλλη

  Μου αρέσει!

  • Ελλού;;;;Σαβαααααααα μπιαν!!!Απερίγραπτη χαρά μου έδωσες!!!Ωρε πο-πο, χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά, γερή δυνατή, όλες οι ευχές!!!Εδώ όλα δεν πάνε και τόσο σαβά, αλλά μουαγιέ-ξέρεις εσύ! Στη δουλειά τουλάχιστον, περνάμε ωραία, ξεφεύγουμε με τα παιδάκια εκεί. Ξεφεύγω και με το θηρίο μου στο σπίτι, ακούμε και μουσικέ ςμε το Βαλάντη και ψιλοξεχνιόμαστε!Α ρε Έλλη φιλιά ρεεεεεεεε!!!Πεθύμησα μακαρόνια με σάλτσα!!! Τα γνωστά!!

   Μου αρέσει!

   • Εγώ να δεις τι χαρά πήρα που σε βρήκα εδώ!! Το αγγελούδι σου να το χαίρεσαι, είναι κουκλί! Μάθαινα από τη νονά της (όταν αποφασίζει βέβαια να μην εξαφανίζεται και να μου μιλάει), αλλά τώρα που την είδα την κορούλα σου τι να πω… φτου και φτου και ξανά φτού!!!

    Ξαναλέω ότι κάνεις θαύματα στο σχολείο και πολύ σε χαίρομαι, μπράβο βρε φιλενάδα! Ανταποδίδω τις ευχές, θα τα λέμε τώρα συχνά! Εγώ βρίσκομαι στη Θάσο εδώ και 3 χρόνια και δε μπορώ να φύγω… παλεύω ακόμα. Κι εδώ περνάμε καλά στη δουλειά (όταν μας αφήνει το κράτος, βέβαια). Τα υπόλοιπα που είδες να ασχολούμαι (κι ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog, πολύ το χάρηκα) είναι για να κρατώ ανεβασμένη την ψυχολογία και εκτός δουλειάς!

    Πολλά χαιρετίσματα στο Βαλάντη, μου έχετε λείψει πολύ… άτιμες περιοδείες ανά την Ελλάδα…

    Φιλιά!!

    Υ.Γ. Εγώ πεθύμησα τα σουτζουκάκια σου!!!!

    Μου αρέσει!

   • Άτιμες περιοδείες , δε θα πει τίποτα-έχω βαρεθεί εγώ που έχω εξί χρόνια Πύργο, και έναν πριν Ιεράπετρα, τα έχω δει όλα…Θέλω να πετύχει η μετάθεση για Αττική, γιατί δεν πάει άλλο. Καμιά φορά νομίζω πως έχω ήδη φύγει απλώς είναι εδώ το σώμα, για τις εκκρεμότητες..άστα
    Φιλιά ρε Ελλού, θα τα λέμε πιο συχνά τώρα..Το τηλ είναι το ίδιο με παλιά;;

    Μου αρέσει!

   • Στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά για τη μετάθεση, μιας και το έχουμε μπροστά μας τώρα το Νοέμβριο… Κι εγώ έχω απηυδήσει – μια Μυτιλήνη, τώρα τέσσερις χρονιές Θάσο… αν σκεφτείς ότι αναγκάστηκα να πάρω απόσπαση για να μπορέσουμε να οργανωθούμε να παντρευτούμε (!!!) και μετά ξαναγύρισα εδώ, στο να μας χωρίζουν θάλασσες και χιλιόμετρα… 6 ώρες δρόμος! Βλεπόμαστε κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι! Τόσο φτάνει ο μισθός!! Πόσο θα αντέξει και ο Ανδρέας; Δίπλα από τη λέξη «υπομονή» στο λεξικό έχει τη φάτσα μας!!!

    Το τηλ μου παραμένει το ίδιο! Το δικό σου; (έχω ένα αλλά δεν ξέρω αν ισχύει – είδα ότι έχεις facebook, οπότε θα σου στείλω αίτημα να μιλάμε από εκεί, να μου δώσεις και το τηλ. σου – μην το γράψουμε εδώ!!)

    Φιλιά κορίτσι μου κι από μένα, να περνάτε όμορφα και… ζήτω η ελπίδα!!! 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s