22) Εποπτικό υλικό για τα έντομα

Standard

Λίγες πληροφορίες…

–Τα έντομα ανήκουν στα ασπόνδυλα, δηλαδή στα ζώα που δεν διαθέτουν σπονδυλική στήλη. Το σώμα τους περιβάλλεται από θώρακα χιτίνης και χωρίζεται μρ δύο τομές σε τρία μέρη: Το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Εχουν ένα ζεύγος κεραιών, τρία ζεύγη ποδιών στο θώρακα και συνήθως ένα ή δύο ζεύγη πτερύγων. Αποτελούν τα τρία τέταρτα των ειδών του ζωικού βασιλείου, βρίσκονται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη και είναι τα πρώτα ζώα που κατέκτησαν τον αέρα. Ζουν παντού. Η προσαρμοστικότητά τους είναι θαυμαστή και έχουν αποδειχθεί ανθεκτικότατα σε ισχυρά δηλητήρια που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

–Στα έντομα ανήκουν: οι πεταλούδες, οι μέλισσες, τα μυρμήγκια, οι ακρίδες, τα σκαθάρια κ.α. Ορισμένα από αυτά, όπως οι τερμίτες, οι μέλισσες και τα μυρμήγκια, έχουν οργανωμένο τρόπο κοινωνικής ζωής. Τα περισσότερα έντομα είναι ωφέλιμα, είτε γιατί συμμετέχουν στη διαδικασία επικονίασης ορισμένων φυτών , μεταφέροντας τη γύρη από φυτό σε φυτό, είτε γιατί αποτελούν τροφή για άλλα είδη. Σημαντική είναι και οικονομική προσφορά ορισμένων ειδών όπως: Οι μέλισσες, οι οποίες προσφέρουν κερί και μέλι, ή οι μεταξοσκώληκες, μετάξι.

Παράλληλα, σμβάλλουν στη βιολογική γεωργία για την καταπολέμηση άλλων επιβλαβών εντόμων και βοηθούν τις επιστημονικες έρευνες στους τομείς της γενετικής, της οικολογίας και της ιατρικής.

–Οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα έντομα οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην καταστροφή των βιότοπών τους από πυρκαγιές και αποξηράνσεις, στις εντατικές καλλιέργειες, στη ρύπανση, στην αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων και στη ανεξέλεγκτη συλλογή σπάνιων και εντυπωσιακών ειδών. Μία μικρή αλλαγή του κλίματος ή η εξαφάνιση ενός μόνο είδους φυτού μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση μιας μεγάλης ομάδας εντόμων.

–Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 είδη, από τα οποία 230 είναι πεταλούδες, 330 ακρίδες και 70 ψύλλοι. Πολλά από αυτά είναι ενδημικά της Ελλάδας, δηλαδή δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος στον πλανήτη.

Οι πληροφορίες παραπάνω έχουν δημοσιευτεί παλιότερα σε ενημερωτικό φυλλάδιο του

ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Όσοι θέλετε μπορείτε να το επισκεφτείτε στη διεύθυνση:

Λεβίδου 13

τκ 14562

Κηφισιά

τηλέφωνο: 210-8080254, 210 8014813


Advertisement

4 responses »

 1. Νομίζω, ότι η πολιτεία των εντόμων, εκτός από ενδιαφέρουσα, είναι εντυπωσιακή. Κι εγώ φοβάμαι τα μαμούνια, αλλά σκέψου να ήμασταν στη θέση τους…κάτω από μια γιγάντια παντόφλα!!!Καλή Εβδομάδα Καλή Μας Μάγισσα και φιλιά αληθινά!!!ΑΦ!!!!!!

  Μου αρέσει!

 2. Απαπαπαπαπαπα….τα διώχνω με την σκούπα…μόνο με τις ακρίδες μέσα στο σπίτι παθαίνω πανικό…για τα μυρμήγκια οι φλούδες από αγγούρι ή η σόδα είναι αποτελεσματικά!
  Παντόφλα ποτέεεεεεεεεεεεεεεεε!
  ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ!

  Μου αρέσει!

 3. Αχ μπράβο για τη συμβουλή γιατί μείς βάζαμε λεμόνι και δεν έκανε τίποτα, τα χημικά τα αποφεύγουμε μην πάει το παιδί καταλάθος και τα φάει οπότε ευχαριστούμε πολύ!!!
  ΑΦ!!!!!!ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s