Editorial#23 «Επιχείρηση κουβαδάκι»

Standard

Τα σχολεία έκλεισαν τα παιδιά αποχαιρέτισαν φίλους και δασκάλους, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβρη και…..και τώρα;;;;

Τί θα κάνουν τώρα τα παιδιά στο σπίτι;;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που ταλαιπωρεί τις μητέρες, διότι όταν είναι τα παιδιά στο σχολείο έχουν εξασφαλίσει τις δραστηριότητες της ημέρας.. Το καλοκαίρι , που είναι μια νεκρά περίοδος, αγχώνει τους γονείς.

Κι όμως δεν θα έπρεπε να αγχώνονται τόσο, αλλά να χαλαρώσουν. Οι μαθητές, είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, και έφτασε η ώρα να ξεκουραστούν και επιτέλους να παίξουν.. Αγαπημένοι μου γονείς αδράξτε την ευκαιρία και παίξτε επιτέλους μαζί τους. Το παιχνίδι, όπως θα διαπιστώσετε, θα αννεώσει και εσάς τους ίδιους.

Σαν μητέρα, πρωτίστως, αλλά και νηπιαγωγός θα προτείνω κάποιες δραστηριότητες που, ίσως, σας βοηθήσουν να δραστηριοποιηθείτε με τα παιδιά σας.

1) Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να σας δούν, να επικοινωνήσουν μαζί σας, να σας αγκαλιάσουν.Δώστε τους την ευκαιρία. Ένα χρόνο έπρεπε να τα διαβάσετε, να τα τρέξετε σε διάφορες δραστηριότητες, δε σας έμενε χρόνος για αγκαλιές. Κι όμως, η αγκαλιά και η ενθάρρυνση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξή τους. Δώστε τους λίγη σημασία και λίγο από τον προσωπικό σας χρόνο που έχετε για να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού.

2) Βόλτεεεεεεεςςςς…Θεωρώ ότι τους λείπουν οι βόλτες. Από τις απλές, μέχρι τις κούνιες, ή τις εκπαιδευτικές, μουσεία ζωολογικοί κήποι, οι βόλτες τους δίνουν ερεθίσματα, παίζουν εκτονώνουν την ενέργειά τους, επικοινωνούν με τα άλλα παιδιά, κάνουν φίλους.

3) Καλοκαιράκι είναι. Πάρτε τα κουβαδάκια και γρήγορα στη θάλασσα. Παίξτε, φτιάξτε καστράκια, γράψτε τα ονόματά σας στην άμμο, γράψτε τα ονόματά σας με πετρούλες  στην άμμο, παίξτε διελκυστίνδα, ψαράκια, βόλευ, σκυταλοδρομίες με φτιαράκια, ποιός θα φτάσει πιο γρήγορα, βουτιές (συνήθως τα παιδιά λένε συνέχεια: Κοίτα μαμά, κοίτα βουτιά). Παίξτε θεατρικό παιχνίδι στην ακρογυαλιά. Φτιάξτε ρόλους με πειρατές, γοργόνες. Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας, βγάλτε τη από τη μιζέρια της καθημερινότητας..Η παραλία είναι τόπος για άπειρες δραστηριότητες..

4) Στο σπίτι. Μην αφήνετε τα παιδιά να βλέπουν όλη την ημέρα τηλεόραση, θα αποχαυνωθούν. Καλά και τα παιδικά, αλλά με ρέγουλα..Την ξέρω καλά την επίδραση των ζουζουνιών από πρώτο χέρι, διότι αρέσουν στην κόρη μου. Βάλτε τα ζουζούνια για ύπνο. Κλείστε την τηλεόραση και κάντε κάτι , μαζί με το παιδί. Φτιάξτε ένα παζλ, κουλουράκια, κέικ. Μπορείτε να γράψετε τη συνταγή με μεγάλα γράμματα ή να γράψετε τα υλικά σε καρτέλες.Βοηθείστε το παιδί να αντιστοιχίσει τις σωστες καρτέλες με τα υλικά. Ανακατέψτε τις καρτέλες και ξεκινήστε από την αρχή. Όταν το παιδί θα έχει καταλάβει που αντιστοιχεί η κάθε καρτέλα, ξεκινήστε να φτιάχντε μαζί του το γλυκό.

5) Ζωγραφίστε χωρίς υστερίες, ότι θα λερωθεί το πάτωμα, ότι δε βγαίνουν τα χρώματα κλπ. Θα εγκλωβίσετε και θα καταδικάσετε τη δραστηριότητα. Η ζωγραφική λερώνει, τέρμα και τελείωσε.. Μπορούμε να πάρουμε χρώματα που βγαίνουν πιο εύκολα ή να χρησιμοποιήσουμε ξυλομπογιές σε τελευταία ανάλυση. Εδώ η Μυρτώ που είναι μωρό χρησιμοποιεί τους μαρκαδόρους, λερώνεται, αλλά ξέρει να αναγνωρίζει τουλάχιστον τέσσερα χρώματα, με προτίμηση το μωβ. Λοιπόν, ζωγραφίστε με διάφορα υλικά και αφήστε το παιδί να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά του σε χαρτί.

Μια καλή Λύση είναι και το κολλάζ,, Χρειάζεστε μόνο ψαλίδι και κόλλα. Αν νομίζετε, ότι η ρευστή κόλλα, είναι επικίνδυνη, χρησιμοποιείστε στικ, που είναι εύχρηστη. Παλιά περιοδικά και εφημερίδες είναι σύμμαχοί αυτής της ιδοφυούς τεχνικής. Εύκολα, απλά και οικονομικά.

6) Παραμυθάκια. Κρίση έχουμε οικονομική, καιρός για μια βόλτα στη δημοτική βιβλιοθήκη. Το παιδί θα διαλέξει τα βιβλία που θέλει να του διαβάσετε. Θα μάθει πως λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη. Θα μάθει να σέβεται το βιβλίο, αφού το δανείζεται και πρέπει να το επιστέψει σώο και αβλαβές. Θα μάθει ότι η γνώση δεν αγοράζεται, αλλά μοιράζεται και δεν είναι κτήμα κανενός. Μπορείτε να δανειστείτε τα πάντα. Παραμύθια, βιβλία δραστηριοτήτων και να βγάλετε φωτοτυπίες, βιβλία με ποιήματα, με στίχους από τραγούδια , μικρά θεατρικά κλπ. Δηλαδή με λίγα λόγια θα ενισχύσετε την αγάπη του για τον κόσμο της γνώσης και θα του δώσετε γλωσσικά ερεθίσματα που θα το βοηθήσουν στο δημοτικό, αλλά και στην επικοινωνία του με τους άλλους.

7) Αν θέλετε  μπορείτε να συνεχίσετε κάποιες από τις δραστηριότητες του νηπιαγωγείου μέσα στις διακοπές, αλλά δεν είναι απαραίτητο και κυρίως δεν είναι υποχρεωτικό. Πολλοί γονείς ψάχνουν να βρούν τα βιβλία της πρώτης τάξης για να ξεκινήσουν, μέσα στο καλοκαίρι, εντατικά μαθήματα με το παιδί τους για να πάει καλά στην επόμενη τάξη.

Όλο αυτό που κάνουν είναι το λιγότερο που μπορώ να πω ευνουχιστικό. Το να πιέσεις ένα παιδί να μπει στο πνεύμα της ύλης που πρόκειται να διδαχτεί σε τρείς μήνες, έτσι για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα του χρόνου, κάθε άλλο παρά βοηθητικό είναι. Δηλαδή τί κάνετε; Παίρνετε το χρόνο που θα μπορούσατε να τον χρησιμοπιήσετε για παιχνίδι για να το καταπιέσετε και να το βάλετε πάλι στο σύστημα, από το οποίο έχει βγει για να ξεκουραστεί. Οι Διακοπές είναι διακοπές και τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται και να παίζουν, όχι να φορτώνονται με δουλειές. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο της σχολικής αποτυχίας;;Αν τα μάθει από τώρα στο σχολείο,στην αρχή θα του φαίνονται απλά και «γελοία». Όταν όμως έρθουν τα σκούρα, κάτι πιο δύσκολο, για το οποίο δεν έχει προετοιμαστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει και να σταματήσει για κάποιο καιρό να προσπαθεί. Η ματαίωση είναι κακό πράγμα..Γι αυτό γονείς χαλαρώστε, κάθε πράγμα στον καιρό του.. Αλλιώς όλοι εμείς θα πηγαίναμε κατευθείαν Πανεπιστήμιο, χωρίς να περάσουμε όλα τα στάδια. Αν θέλετε όμως τόσο πολύ να ενεργοποιήσετε τα σχολικά του ενδιαφέροντα, μπορείτε να πάρετε από το βιβλιοπωλείο «Χαρούμενες Διακοπές», για μετά το νηπιαγωγείο.Μεσα σε αυτά τα βιβλιά θα βρείτε ασκήσεις γλώσσας, μαθηματικών,σταυρόλεξα, ακροστοιχίδες, αινίγματα, παροιμίες, ακόμα και συνταγές γλυκών, παγωτών, ιστορίες μικρές, μύθους, μικρά αφηγήματα, τραγουδάκια, ποιήματα και πολλά άλλα. Με αυτό το βιβλίο, καλό είναι, να ασχολείστε με το παιδί, όταν έχει όρεξη και θέλει, και όχι όταν βαριέται. Χαλαρά, μία με δύο φορες την εβδομάδα, φτάνει. Μερικά από αυτά τα βιβλία έχουν και ενότητες, όπως για παράδειγμα: Πρώτη εβδομάδα διακοπών , δεύτερη εβδομάδα κλπ. Σας βοηθάει το ίδιο το βιβλίο να ασχοληθείτε στο σωστό χρόνο..

8) Καλοκαιράκι είναι θέλετε να χαλαρώσετε κι εσείς αγαπημένοι μου γονείς.. Πηγαίνετε μια βολτίτσα τα παιδιά στη γιαγια και στη θεία, χρειάζεστε κι εσείς ξεκούραση, αναδιοργάνωση, ανατροφοδότηση καααααιι……………..

Καλό κουράγιο!!!

Με αγάπη στα παιδιά, στους συναδέλφους και στους γονείς

Βάλια-ο μεσαίος χαρταετός

Ένα σχόλιο »

  1. Αχ…Βάλια, μόλις πριν από λίγο ξεκινούν οι διακοπές-διακοπή μου από εγγόνια, γονείς, παιδιά…και στο τέλος της βδομάδας φεύγω λίγες μέρες μόνη με τον Νίκο, να χαλαρώσω!
    Ξέρω από πρώτο χέρι τι εστί αυτή η κούραση και εύχομαι στις μανούλες καλή δύναμη!
    ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκια! 🙂

    Μου αρέσει!

  2. Σπουδαία!!!Εύχομαι να περάσεις όμορφα, και ξεκούραστα!!! Η κούραση των διακοπών για τις μανούλες είναι υπαρκτό φαινόμενο, αλλά αν οργανωθούμε, τότε πάντα θα μένει χρόνος για να διαβάσουμε λίγες αράδες από το αγαπημένο μας βιβλίο, πριν κοιμηθούμε.
    Εύχομαι να γεμίσεις κι εσύ τις μπαταρίες σου και να μας έρθεις ανανεωμένη!!!
    Καλά να περάσετε με αγάπη και πολλά
    ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  3. αχ, ωραία!!!!Θα επικοινωνούμε! Κι εμείθ θα φύγουμε για Αθήνα να δει η Μυρτώ τη γιαγιά της, οπότε κι εγώ θα έχω υπολογιστή από κει. Γιατί με τόσα τζάτζαλα και μάτζαλα του μωρού, δεν υπάρχει χώρος για λαπ τοπ, χαχαχα!!!Θα περιμένω φωτογραφίες!!!!
    ΦΑΣΜΑ!!!!!

    Μου αρέσει!

  4. Χαίρεται, χαίρεται!
    Θα συμφωνήσω μαζί σου Βάλια, οι διακοπές είναι ευκαιρία για τους γονείς να αφιερώσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Δεν θα πρέπει να συνεπάγονται με άγχος και στρες. Όρεξη και φαντασία θέλει, τίποτα άλλο! Άντε καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!!!

    Μου αρέσει!

  5. Βεβαίως πρόβατό μου!!!Γι αυτό και τις λένε διακοπές!!!Ξεκούραση, παιχνίδι, βόλτες και μπάνια!!!Να είσαι καλά, να περάσεις όμορφα, καλό καλοκαίρι!!!Φιλάκια!!!Α, και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε