Ανακύκλωση υλικών-προοπτικές και εμπόδια

Standard

Εισαγωγή

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έχουν ως θέμα το πρόβλημα των απορριμάτων. Κύρια αιτία της επιλογής του θέματος αυτού είναι το γεγονός ότι, ότι τα σκουπίδια αποτελούν πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον πλανήτη, που απαιτεί άμεσες λύσεις. Το πρόβλημα αυτό είναι συνυφασμένο με την αύξηση του πληθυσμού των πόλεων και τη μαζική κατανάλωση τυποποιημένων και συσκευασμένων προιόντων.

Οι άνθρωποι παράγουν και καταναλώνουν ολοένα και περισσότερα προιόντα από πρώτες ύλες (ξύλο, αλουμίνιο, πετρέλαιο). Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά καταλήγουν στα σκουπίδια , με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες απορριμάτων. Τα σκουπίδια αυτά συλλέγονται και καταλήγουν  στις χωματερές, όπου συμπιέζονται και θάβονται κάτω από τη γη.

Το ερώτημα, όμως  που πλανάται στον αέρα είναι ότι: Ως πότε η γη θα απορροφάει κάθε είδος σκουπιδιού, χωρίς να αντιδρά;; Η απάντηση είναι κατηγορηματική. Η γη δε μπορεί να διασπάσει όλα αυτά τα σκουπίδια  και έτσι μολύνεται το περιβάλλον, όπως και ο αέρας που αναπνέουμε.

Μία από τις βασικές λύσεις εξοικονόμησης πρώτων υλών και προστασίας του περιβάλλοντος είναι η ανακύκλωση.

Ανακύκλωση είναι η μετατροπή των απορριμάτων σε υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι τα εξής: Χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί. Το πλαστικό είναι ένα υλικό που η διαδικασία ανακύκλωσής του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή γιατί χωρίζεται σε διάφορους τύπους. Ωστόσο, μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών. Οπότε υπάρχει ένα κέρδος και από την ανακύκλωση πλαστικού.

Το χαρτί είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό στην καθημερινή μας ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού φτιάχνεται από δέντρα. Κατά τη διαδικασία κατασκευής του χαρτιού, το ξύλο των δέντρων κόβεται σε λεπτά ροκανίδια, τα οποία αναμειγνύονται με νερό και χημικές ουσίες και δημιουργείται ένας ξυλοπολτός. Ο πολτός αυτός στραγγίζεται, συμπιέζεται και στεγνώνεται σε κυλίνδρους υψηλής θερμοκρασίας , για να διαμορφωθεί  τελικά σε ένα φύλλο χαρτιού. Το χαρτί ανακυκλώνεται πολύ εύκολα, τόσο που μπορεί να το ανακυκλώσει κανείς στο σπίτι του. Παλιό χαρτί αφού τεμαχιστεί, μπορεί να μπει στη διαδικασία παραγωγής νέου χαρτοπολτού. Κάθε τύπος χαρτιού ανακυκλώνεταιο χωριστά και προσφέρεται για ορισμένες χρήσεις.: Από εφημερίδες κατασκευάζονται τυπογραφικό χαρτί και καρτέλες για αυγά, από υψηλής ποιότητας χαρτοπολτό μπορούμε να φτιάξουμε φακέλους. Άλλα είδη χαρτιού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαρτιού κουζίνας και υγείας.

Όσον αφορά στα μέταλλα, η διαδικασία ανακύκλωσής τους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Καθημερινά πετάμε στα σκουπίδια πολλά μεταλικά υλικά(κουτάκια αναψυκτικών, άδειες κονσέρβες) τα οποία θα μπορούσαμε να τα ανακυκλώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά. Επιπροσθέτως, μπορούν να ανακυκλωθούν παλιές ηλεκτρικές συσκευές( ψυγεία, κουζίνες πλυντήρια) . Χάρη στην Ανακύκλωση εξοικονομούνται πρώτες ύλες, καθώς και ενέργεια, μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως επίσης και η μόλυνση του νερού και του εδάφους. Η ανακύκλωση είναι μια σχετικά εύκολη και όχι τόσο δαπανηρή διαδικασία, κατά την οποία όλα τα μέταλλα συγκεντρώνονται, ταξινομούνται και αφού θρυμματιστούν, πολτοποιούνται και παραδίδονται στη χαλυβουργία προκειμένουν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το γυαλί είναι το ιδανικότερο υλικό για τη συσκευασία τροφών και ποτών. Αποστειρώνεται πολύ εύκολα με καυτό νερό και είναι δυνατόν να ξαναχρησιμοποιηθεί χωρίς απαραίτητα να ανακυκλωθεί. Επιπλέον, ο καταναλωτής μπορεί να επιστρέψει τα μπουκάλια ποτών και αναψυκτικών , γεγονός που ενισχύει την προσπάθεια ανακύκλωσης γυάλινων μπουκαλιών.  Για να ανακυκλωθεί το γυαλί πρέπει να ταξινομηθεί, ανάλογα με το χρώμα. Πρίν από την ανακύκλωση, το καθαρό γυαλί ξεχωρίζεται από το χρωματιστό και οδηγείται στη μηχανή θρυματισμού. Έπειτα τα θραύσματα πέφτουν σε μεγάλες λεκάνες και οδηγούνται στην κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία τα επεξεργάζεται προκειμένου να φτιάξει νέα μπουκάλια, βάζα, πλακάκια, τούβλα κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, κρίναμε ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες με οικολογική συνείδηση , ότι ένα θέμα σαν την ανακύκλωση των υλικών θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν, να αποκτήσουν τα παιδιά θετική στάση και συμπεριφορά  απέναντι στο περιβάλλον, να γνωρίζουν ποιά προϊόντα ανακυκλώνονται και να κατανοήσουν την έννοια της ανακύκλωσης και πως αυτή συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω λόγια είναι μία εισαγωγή του προγράμματος που ολοκληρώσαμε με τη συνάδελφο Θεώνη το 2007, στο 5ο νηπιαγωγείο Πύργου. Η εργασία θα δημοσιευτεί ολόκληρη, χωρισμένη σε κεφάλαια στην κατηγορία Οικολογία-Ανακύκλωση.

2 responses »

 1. Αφου διάβασα το παραπάνω κείμενο και καθώς δραστηριοποιούμε στον χώρο των πλαστικών (κατασκευές μηχανημάτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης πλαστικών βλ. http://www.mpextruders.com, ανακύκλωση πλαστικών βλ http://www.etnapolimer.com) αλλά και ως μέλος του συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανίων Πλαστικών Ελλάδος βλ http://www.ahpi.gr, έχω σοβαρές αντιρρήσεις με τα όσα αναφέρετε σχετικά με την ανακύκλωση πλαστικών.
  ¨Ετσι με σκοπό την δική σας καλύτερη και πλυρέστερη ενημέρωση και κατ’ επέκταση των μαθητών σας, είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

  Μου αρέσει!

 2. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το σχόλιο σας, διότι μου δίνετε την ευκαιρία να αναθεωρήσω και να διορθώσω την εργασία μου πάνω στο θέμα.Οπότε θα ήθελα να μάθω οποιαδήποτε πληροφορία για την ανακύκλωση πλαστικών. Σημειωτέον ότι σε ότι αφορά την ανακύκλωση πλαστικών που γράφω στο κείμενο τα έχω πάρει από συγκεκριμένη βιβλιογραφία την οποία θα αναρτήσω μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης της εργασίας. Σας παρακαλώ, αν θέλετε να μου στείλετε οποιεσδήποτε πληροφορίες για να κανω άμεσα τη διόρθωση. Εννοείται κάθε σχόλιο δεκτό και κάθε βοήθεια δεκτή.
  Σας Ευχαριστώ πολύ
  Βάλια

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s