Ιανουάριος 2)Παιδί και γλώσσα-ακρόαση παραμυθιών

Standard

Γενικοί στόχοι:

–Να δείξουν ενδιαφέρον κατά την ακρόαση των παραμυθιών

–Να αναδιηγούνται χρησιμοποιώντας λέξεις όπως: πρώτα, ύστερα, μετά.

–Να προβληματισοτύν με το θέμα του βιβλίου και να συζητήσουν μεταξύ τους βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας τον προφορικό τους λόγο

–Να γνωρίσουν καινούργιες λέξεις

–Να συμμετάσχουν στην εξέλιξη των παραμυθιών, προτείνοντας λύσεις στους ήρωες

–Να παρεμβαίνουν στην αφήγηση των παραμυθιών με ερωτήσεις

–Να πάρουν διάφορα ερεθίσματα αναφορικά με τα θέματα των βιβλίων, τις στάσεις και τις συμπεριφορές των ηρώων απέναντι στην ανακύκλωση

Ακρόαση παραμυθιού-Ντενεκεδούπολη Της Ευγενίας Φακίνου

Πρόκειται για μια πολιτεία φτιαγμένη από άδεια κονσερβοκούτια. Οι κάτοικοί της είναι παλιά και σκουριασμένα ντενεκεδάκια, τα οποία ζουν πολύ ευτυχισμένα μεταξύ τους. Τα ονόματά του είναι: Μηλίτσα, Σαρδέλας, Σοφός, Βουτυρένιος, Οκέι-μπαμ-μπαμ. Εκεί που ζούσαν ευτυχισμένα παρουσιάστηκε εντελώς αναπάντεχα ένας ντενεκές λαδιού ( Ο Λαδένιος) που ήθελε με το ζόρι να κυβερνήσει την ντενεκεδούπολη. Άρχισε λοιπόν να διατάζει και να ζητάει παράλογα πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν απεριόριστες ποσότητες φαγητού. Προσπάθησαν να τον διώξουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τελικά πήραν την απόφαση να τον κάνουν πίτα και να σωθούν, μια για πάντα.

Ακρόαση παραμυθιού Ο Μπέν η Μου και τα σκουπίδια της Σοφίας Ζαραμπούκα

Ο κύριος Μπεν ήταν άνθρωπος μυστήριο στη γειτονιά του. Ζούσε με τη γυναίκα του τη Μου σε ένα σπίτι με κήπο και ενώ ήταν γκρινιάρης, όταν έβγαινε στον κήπο του γελούσε εγκάρδια. Οι γείτονες ήταν πολύ περίεργοι και ήθελαν να νακαλύψουν το επάγγελμα του κυρίου Μπεν. Είδαν τον κύριο Μπεν να γελάει και να τιτιβίζει με τα πουλιά στον κήπο του. Είδαν τον Μπεν και τη Μου να ξεχωρίζουν φλούδες, ξερά φύλλα, σάπια φρούτα. Είδαν την κυρία Μου να μαζεύει άδεια γυάλινα μπουκάλια. Η γειτόνισσα η κυρία Γερτρούδη επισκέφτηκε την κυρία Μου προσφέροντάς της ένα βαζάκι με γλυκό μήλο. Ρώτησε την κυρία Μου , πως τα καταφέρνει και έχει τόσο ωραίο κήπο. Η κυρία Μου της έδειξε μια παράξενη συσκευή που φτιάχνει λίπασμα από φυσικά υλικά. Η κυρία Γερτρούδη αναρωτήθηκε γιατί ο Μπεν και η Μου μαζεύουν εφημερίδες και μπουκάλια. Η κυρία Μου της απάντησε, μα για την ανακύκλωση φυσικά. Ξαφνικά μπήκε ο Κύριος Μπεν στην αυλή μουτρωμένος. Στη θέα του γλυκού μαλάκωσε και άρχισε να εξηγεί στην κυρία Γερτρουδη για τις οικολογικές μηχανές κομποστοποίησης. Η κυρία Γερτρούδη σκέφτηκε ότι και ο πιο γκρινιάρης οικολόγος γίνεται αρνάκι, μπροστά σε ένα βάζο γλυκό.

Ακρόαση παραμυθιου-Ήταν ένα μικρο χαρτακι του Αλέξη Κυριτσόπουλου και της Αντιγόνης Παρούση

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό χαρτάκι που ρωτουσε τί θα γίνει όταν θα μεγαλώσει. Η μαμά του, του είπε να γίνει χαρτοπετσέτα. Ο μπαμπάς του , του είπε να γίνει χαρτόκουτο και η δασκάλα των γαλλικών του, η κυρία Ντοσιε, του είπε να γίνει χαρτοφάκελος αλληλογραφίας. Το μικρό χαρτάκι ήταν πολύ μπερδεμένο…και τότε ένα φύλλο χαρτί που διπλώθηκε και έγινε καραβάκι το πήρε και ξεκίνησε για μια βόλτα. Το μικρό χαρτάκι συνάντησε το χαρτομάντηλο, τη χαρτοσακούλα και το γυαλόχαρτο. Του έδωσαν πολλές ιδέες για το τί θα γίνει όταν θα μεγαλώσει. Στενοχωρήθηκε όταν του είπαν ότι είναι πάρα πολύ μικρό για να τυλίγει δωρα. Το βράδυ που έπεφτε ένα αστέρι έκανε μια ευχή και την επόμενη μέρα που ξύπνησε…..είχε μεταμορφωθεί σε έναν υπέροχο χαρταετό.

Η παραπάνω ιστορία παρουσιάστηκε στα παιδιά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αναδιήγηση και παράλληλα να γίνει μια μικρή παράσταση κουκλοθεάτρου.Δεν διαβάσαμε την ιστορία από το βιβλίο, αλλά τη διηγηθήκαμε στα παιδιά δέιχνοντας τους τα αντικείμενα που πρωταγωνιστούσαν. Δηλαδή ένα μικρό χαρτάκι, ένα ντοσιέ, ένα χαρτόκουτο, ένα χάρτινο καραβάκι, ένα γυαλόχαρτο, μια χαρτοσακούλα, μια χαρτοπετσέτα κλπ Έτσι όταν ερχόταν η ώρα να αναδιηγηθούν , έβλεπαν τα αντικείμενα και με ευκολία έπλεκαν την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος. Όλη αυτή η δραστηριότητα βοήθησε στο να εξασκηθεί η μνήμη τους.

Η βιβλιογραφία όλων των κεφαλαίων θα αναρτηθεί στο τέλος της δημοσίευσης της εργασίας, μετά το παράρτημα των φωτογραφιών και των ασκήσεων που έγιναν στην τάξη.

4 responses »

 1. Πολύ όμορφα!!! Καταπληκτικές και οι 2 ιστορίες! Το Ήταν ένα μικρό χαρτάκι θα γινόταν απίθανο κουκλοθέατρο, πολύ καλή ιδέα!!! Ήταν καθηγήτριά μου στο Πανεπιστήμιο η Α.Παρούση. Βρε πως πέρασαν τα χρόοονια!!
  Να περνάς όσο πιο υπέροχα μπορείς!
  φιλιά 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Άντριά μου ευχαριστώ πολύ! όντως πέρασαν τα χρόνια, αλλά έντάξει το παλεύουμε, χαχαχα!!!Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις ευχές να είσαι καλά!!
  Φιλάκια Πολλά!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s