Παιδί και περιβάλλον

Standard

α) Ανθρωπογενές περιβάλλον

Στόχοι:

–Να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης

–Να καλλιεργηθεί η οικολογική τους συνείδηση

–Να ξεχωρίζουν τα υλικά που ανακυκλώνονται και να υιοθετήσουν μια θετική στάση απέναντι στην ανακύκλωση εισάγωντάς την  στην καθημερινότητά τους.

–Να έρθουν σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης

–Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση συμμετέχοντας έμπρακτα στην ανακύκλωση.

Δραστηριότητες

1) Δημιουργία γτωνιάς ανακύκλωσης.

Μετά την επεξεργασία του θέματος της ανακύκλωσης δημιουργήσαμε με τα παιδιά δύο γωνιές ανακύκλωσης με όλα τα υλικά που είχαμε συγκεντρώσει. Η πρώτη γωνιά δημιουργήθηκε μέσα στην τάξη και η δεύτερη δημιουργήθηκε έξω από την τάξη. Η δεύτερη γωνιά λειτουργούσε και σαν εκθεσιακός χώρος των εικαστικών δημιουργιών των παιδιών.

Στην πρώτη γωνιά τοποθετήσαμε εποπτικό υλικό, λέξεις ανακυκλώσιμων υλικών, σκουπίδια (πλαστικά, αλουμίνια, παλιές εφημερίδες, γυάλινα βάζα, κλπ), ψαλίδια, κόλλες, μολύβια, μαρκαδόρους, παλιά χαρτιά. Σε ένα κουτί παπουτσιών τοποθετήθηκαν οι τόμπολες ανάγνωσης και τα παζλ της ανακύκλωσης. Στο χώρο αυτό δραστηριοποιούνταν κάθε φορά τρία παιδιά όπου έπαιζαν με τις τόμπολες, κατασκεύαζαν κολλάζ με παλιές εφημερίδες και περιοδικά, συζητούσαν, αντάλασσαν γνώμες για την ανακύκλωση. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι άλλαζε το εποπτικό υλικό και τα παιχνίδια της ανακύκλωσης, όποτε κρονόταν απαραίτητο. Όσον αφορά στους κάδους σκουπιδιών που έπρεπε να υπάρχουν στη γωνιά εμφανίστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα. Για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των προηγούμενων ενοτήτων βάλαμε τους κάδους. Στους κάδους αυτούς μαζεύονταν ολοένα και περισσότερα σκουπίδια, τα οποία δεν ξέραμε στο τέλος τί να τα κάνουμε. Τότε που υλοποιούνταν το πρόγραμμα τόσο η πόλη του Πύργου, όσο και ολόκληρος ο νομός δεν έιχε κάδους ανακύκλωσης. Τον τελευταίο χρόνο μπήκαν οι κάδοι και επιτέλους τα νοικοκυριά κάνουν μια πολύ σωστή διαχείρηση των σκουπιδιών τους. Τότε όμως η κατάσταση ήταν τραγική και αδιέξοδη. Το γεγονός αυτό μας είχε προβληματίσει ιδιαίτερα και αποφαφασίσαμε να απευθυνθούμε σε φορείς που θα μας βοηθούσαν. Επιτέλους η πόλη απέκτησε κάδους, με τα πολλά, και τα σκουπίδια πηγαίνουν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Πάτρα για περαιτερω επεξεργασία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s