Εβδομάδα Τρύγου!!!

Standard

Γειά σας αγαπημένες και αγαπημένοι!!!

Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε με τον Τρύγο!!! Ο Τρύγος, όπως ξέρετε όλοι οι συνάδελφοι, είναι ένα θέμα που προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες και διαθεματικές αναλύσεις. Προσφέρεται διότι , απο μόνος του είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία. Κάπως έτσι ολοκληρωμένα την κάναμε κι εμείς, παρόλες τις δυσκολίες, λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού παιδιών.

Μιλήσαμε για το σταφύλι, τα αμπέλια, τους αμπελώνες, τη διαδικασία του Τρύγου, μιλήσαμε για το πατητήρι, για την παραγωγή κρασιού, μούστου, ξυδιού, σταφίδας.

Φτιάξαμε μουστουκούλουρα για την αναγνώριση της διατροφικής αξίας του μούστου στην καθημερινή μας ζωή, την ατομική υγιεινή.

Φτιάξαμε λέξεις με τα υλικά των μουστοκούλουρων, παίξαμε με τις ποσότητες, μέχρι να τις βάλουμε σωστά, μετρήσαμε τα υλικά, τα ονομάσαμε. Ψήσαμε τα κουλούρια τα φάγαμε, πήραμε και στο σπίτι, κεράσαμε και όλο το χωριό.

Η αλήθεια είναι ότι μας αρπάξανε λίγο, αλλά την ευθύνη φέρει το καφενείο, διότι εκεί τα ψήσαμε. Να ναι καλά, ωστόσο, οι άνθρωποι που μας τα έψησαν..

Παίξαμε με λέξεις για το σταφύλι, το μούστο , το κρασί, φτιάξαμε παζλ, μια όμορφη και παιχνιδιάρικη προαναγνωστική δραστηριότητα.

Φτιάξαμε σταφύλια με τυπώματα από φελλό και αληθινά φύλλα κληματαριάς

Σταφύλια με γκοφρε μπαλάκια

Σταφύλια με σκισμένα χαρτάκια

Διαβάσαμε την αλεπού και τα σταφύλια, κάναμε με μουσικινητικές δραστηριότητες τις έννοιες πάνω κάτω, μέσα έξω (διευκόλυνε και το θέμα που περιείχε πατητήρι). Μιλήσαμε για το Διόνυσο, διβάσαμε μύθους και στο τέλος…πήγαμε εκδρομή στο Οινοποιείο Μπριτζίκη Στο κοντινό χωριό Λατζόι

Εκεί είδαμε , από κοντά πως γίνεται το κρασί και η εμφυάλωση.Η Ξεναγός μας βοήθησε πολύ. Ευτυχώς στην εκδρομή συμμετείχε και το νηπιαγωγείο Πελοπίου, διότι θα μας έτρωγε η μοναξιά!!!

Καλή Εβδομάδα από αυριο και καλή δύναμη!! Θα τα πόύμε σύντομα με νέες δραστηριότητες!!!

Ένα σχόλιο »

  1. Αχ! ξέχασα να σου πω…βάλε στο internet την Μυρτούλα να δει τον καινούργιο Παραμυθά…παίζεται κάθε Σ/Κ από το Prisma plus είναι για κωφάλαλα και τυφλά παιδάκια εκεί…και για όσους δεν βλέπουν καλωδιακή ΕΡΤ…έχουμε ανεβάσει στο Paramithas TV ήδη 2 επεισόδια…είναι οικογενειακή παραγωγή και εγώ έχω κάνει τα σχέδια…δες λεπτομέρειες στο blog μου! ΑΦ…

    Μου αρέσει!

  2. Γεια σου Βάλια! Καλά, μιλάμε, καταπληκτικά τα προγράμματά σου! Συγχαρητήρια, όλες οι δραστηριότητές σου είναι φανταστικές! Τα παιδάκια σου είναι πολύ τυχερά που σε έχουν! Τα λέμε!

    Μου αρέσει!

    • Καλό και ευγενικό μου πρόβατο σε ευχαριστώ πααρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Βέβαια, να πω κι εγώ, από τη μεριά μου ότι με τρια παιδάκια που έχω η κατάσταση της κοινωνικότητας τους, της αλληλεπίδρασης και της αυτενέργειας, αγγίζουν τα όρια του τραγικού. Είναι περίεργο …θέλουν συνέχεια καθοδήγηση…Ωστόσο, θέλουν και το χρόνο τους…Άντε να δούμε φέτος.Πάντως είναι μια νέα πρόκληση αυτή η χρονιά για μενα..Με τρια παιδάκια..Η Αγία Τριας…που λέει και ο παπάς του χωριού!!!
      Φιλιά και σε ευχαρισατώ!!!

      Μου αρέσει!

    • Φέτος Βελίνα μου είμαι στο Σμίλα, νομού Ηλείας, το οποίο είναι 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Πύργου, Κοντά δηλαδή. Ωστόσο το χωριό είναι μικρό και ουσιαστικά νεκρό. Το δημοτικό σχολείο δεν λειτουργεί, γενικά είναι λίγο πίκρα. Πάντως είναι πολύ όμορφο και οι κάτοικοι πολύ καλοί. Εγώ μένω στον Πύργο.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε