Κατασκευές και Δραστηριότητες για το Πολυτεχνείο!!!

Standard

Δύσκολο θέμα το Πολυτεχνείο, για μενα τουλάχιστον είναι δύσκολο, πάντα ήταν. Γενικά οι λαϊκές επαναστάσεις δύσκολα εξηγούνται, πρέπει να τις ζήσει κανείς για να τις νιώσει στο πετσί του. Εγώ τώρα που πρέπει να διδάξω, τρόπον τινά τέτοιου είδους γεγονότα, δυσκολεύομαι και γιατί δεν τα έζησα και γιατί δε θελω να τα ζήσουν τα παιδιά που έρχονται κάθε χρόνο στα χέρια μου. Φριχτά βασανιστήρια, εξορίες και διάφορα άλλα βαφτισμένα στο όνομα της «δημοκρατίας » των χουντικών. Άμα έχεις οργή για αυτά τα τερατώδη εγκλήματα που διαπράχτηκαν, δεν είναι εύκολο να διδάξεις, πάντα θα υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο…

Θεωρώ ότι υπάρχουν κατάλληλα βιβλία για να δείξουμε στα παιδιά τη βαναυσότητα και τη σκληρότητα της δικτατορίας..

Έχουν ανφερθεί και από άλλους αξιόλογους συναδέλφους, αλλά ας τα ξαναπω κι εγώ

Η Κυρα-Δημικρατία της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, η Ντενεκεδούπολη της Ευεγενίας Φακινου, αμφότερα από τις εκδόσεις Κέδρος και τονίζω οικονομικότατα σε αγορά. Το τελευταίο για τις νέες συναδέλφους που φτιάχνουν το υλικό τους και ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε βιβλία, όπως όλες και όλοι μας.

Μετά από αυτό το μικρό πρόλογο, περνάω στις δραστηριότητες, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, διότι μας έχουν πάει πίσω οι εκλογές.

Λίγο-πολύ γνωστά πράγματα, δεν κάναμε τίποτα ρηξικέλευθο ακολουθήσαμε τα γνωστά μονοπάτια με τραγούδια, «Ενα το χελιδόνι», Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους» , «Ο Δρόμος», «Ο Μέρμηγκας»- τα δύο τελευταία του Μάνου Λοίζου.

Είδαμε κι εμείς το εποπτικό υλικό, αναλύσαμε τις εικόνες, διαβάσαμε τα παραπάνω λογοτεχνικά κείμενα, κάναμε μια προαναγνωστική δραστηριότητα, παίξαμε την ντενεκεδούπολή στο κουκλοθέατρο, κάναμε επιχρωματισμό φωτοτυπιών με λαδοπαστελ και φωσφορούχους μαρκαδόρους, κατασκευές απλές  ομαδικές-ατομικές, είπαμε ποιήματα, και νομίζω δώσαμε μια άλλη διάσταση στη συγκινησιακή φόρτιση της γιορτής, λίγο πιο αισιόδοξη…

Εδώ παρουσιάζεται μια απλή κατασκευή που απεικονίζει το Πολυτεχνείο. Δε θέλει πολλά υλικά

–χαρτόνι κάνσον Α4 πορτοκαλί

–χαρτόνι κάνσον λευκό, καφέ, κόκκινο και πράσινο

–γκλίτερ γκλου

–κόλλα, ψαλίδι

Δεν έχω πατρόν γιατί κάθε χρόνο τη κάνω κάπως διαφορετικά…Δεν είναι πάντως και τίποτα σπουδαίο.. Σχεδιάζετε δύο μεγάλα τρίγωνα δύο κίονες και ένα γαρίφαλλο.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τίχο δυο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση!!! ( Σε μορφή κατασκευής)

και σαν προαναγνωστική δραστηριότητα

Αντικαταστήσαμε τις εικόνες με λέξεις

Επιχρωματισμός φωτογραφίας με λαδοπαστελ και φωσφορούχους μαρκαδόρους

Ντενεκεδούπολη ατομικές κουκλίτσες δύο διαστάσεων  και ομαδική εργασία

Επιπλεον γράψαμε συνθήματα σε χαρτόνια, τα οποία ξεχασα να βγάλω φωτογραφία, βρήκαμε λέξεις από Π, Ψ, και απο Ε, από τα αρχικά γράμματα του συνθήματος «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»

Είχαν προγραμματιστεί κι άλλες δραστηριότητες, αλλά μας κόψανε οι εκλογές. Βέβαια μας βοήθησαν κιόλας διότι βάσει των εκλογών εξελίχθηκε όλο το θέμα, αλλιώς θα έμπαινε κάπως ξεκάρφωτο μέσα στο Φθινόπωρο…




Ένα σχόλιο »

  1. Νάμαι και από εδώ…ναι Βάλια μου…όλοι μας κάποια στιγμή πρέπει να σταματάμε και να παίρνουμε μια ανάσα…η ρουτίνα είναι ο χειρότερος μας εχθρός!!!
    Πήγαινε στο blog της Αριάδνης και διάβασε την Βίκυ…(Τρελοκομείο ) …θα το βρεις ενδιαφέρον..
    Πολλά ΑΦ και καλή δύναμη! 🙂

    Μου αρέσει!

  2. Πανέμορφα όλα Βάλια μου!!!!
    Τελικά η Ντενεκεδούπολη και η Κυρά Δημοκρατία είναι τα δυο βασικά και πιο παραστατικά βιβλία για να κατανοήσουν τα παιδιά τα γεγονότα. και τους αρέσουν πολύ!!!
    Και του χρόνου!!!

    Μου αρέσει!

    • Ευχαριστούμε Αστροπελέκι μας, να είσαι καλά!!!Πράγματι, τα βιβλία αυτά είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά για το θέμα!!!Και του χρόνου, να είμαστε καλά!!!Καλή Γιορτούλα!!!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε