Συναισθήματα#2

Standard

Είχαμε μείνει στον πειρατή που φυλάει τις σκέψεις μας για τους άλλους σε ένα σεντούκι, στο ουράνιο τόξο της αγάπης, στο πανό της αγάπης σε άλλες γλώσσες και γενικά σε μία διευρενητική φάση για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμά μας για τα συναισθήματα. Τώρα πηγαίνουμε στο δεύτερο μέρος του προγράμματος μας. Επειδή το δεύτερο σκέλος λέγεται συναισθήματα και ψυχοκινητική ανάπτυξη έγιναν πάνω από 10-12 ψυχοκινητικά παιχνίδια εμπιστοσύνης, ομαδικά που ανέδειξαν τα παιδιά σαν ξεχωριστές οντότητες προκειμένου να αντιληφθούν τα συναισθήματα. Έτσι κι αλλιώς τα συναισθήματα δεν είναι πράγματα που μπορούμε να τα πιάσουμε, ούτε φαγητό για να τα φάμε, ούτε αρώματα για να τα μυρίσουμε.. Καμιά φορά δεν αντιλαμβανόμαστε την αγάπη του άλλου, τη λύπη του, ή τη χαρά του, διότι δεν την εκφράζει όπως θέλουμε εμείς. Αν τον πλησιασουμε όμως, τον εμπιστευτούμε, τον ενθαρρύνουμε, θα εκφραστεί. Αυτούς τους γενικούς στόχους είχαν τα παιχνίδια μας.

Μπαλόνια. Καθίσαμε στον κύκλο και ο καθένας πήρε το μπαλόνι με το όνομά του. Το ζωγραφίσαμε , το αγκαλιάσαμε, το κάναμε δικό μας. Στη συνέχεια παίζαμε με τα μπαλόνια, ώσπου ξαφνικά τα αλλάξαμε με τον διπλανό μας και γίναμε ο διπλανός μας. Έπειτα ο ψεύτικος εαυτός μας, έκανε μια κίνηση και οι υπόλοιποι έπρεπε να την ακολουθήσουν.  Τα μπαλόνια έγιναν μωρά που φροντίσαμε, σκαμπώ που καθίσαμε, σακούλες σκουπιδιών που βρωμούσαν, μαξιλάρια κλπ. Χωριστήκαμε σε ομάδες με τα μπαλόνια και συνεργαστήκαμε παίξαμε  και δημιουργήσαμε, όπως πχ φτιάξαμε ένα λουλούδι από μπαλόνια.

001 003 004 006 007 008 010 011 015 016 017 018 019 021 023 025 030 035 036 035

Επειδή θα κάναμε αργότερα μεγάλη συζήτηση για τη φιλία παίξαμε παιχνίδια εμπιστοσύνης για να αντιληφθούμε μέσα από το σώμα μας τί σημαίνει αξιοπιστία.

038 039 040 041 042 043 044

Παίξαμε τα συναισθήματα και τα αναγνωρίσαμε με κάρτες

048 049 050 051 053 052

Παίξαμε με την χρωματική παλέτα των συναισθημάτων ,παζλ με καρδιές και παλέτα από πανί και το μυστικό συστατικό της φιλίας..

056 057 058 059 060 061 062 063 064 065 066 067 045

Αποφασίσαμε ότι στο μπουκαλάκι μας θα κλείσουμε το κόκκινο χρώμα της αγάπης, το κίτρινο της χαράς, το μώβ της δημιουργίας, το καφέ της αξιοπιστίας. Έτσι το μίγμα πήρε καφέ χρώμα , φιλία δηλαδή σημαίνει αξιοπιστία. Ύστερα το βάλαμε σε ένα μπουκαλάκι και το δώσαμε κι αυτό στον πειρατή μας να το φυλάει.

069 070 071 072 073 075 076 079 081 084 098 099

Κι άλλα παιχνίδια:

Βρες ένα φίλο

Ο κινούμενος βράχος: Στον κινούμενο βρααχο το παιδί με τα δεμένα μάτια, ψάχνει να βρει ένα παιδί. ¨οταν το ακουμπήσει το παιδί βγάζει μιαμ κραυγή. ¨οταν το αναγνωρίσει βάζει αυτός το μαντίλι.

Ψάχνω να βρω στα τυφλά

Το τρενάκι της φιλίας

Ποιός είναι αυτός

Κάνω ότι κάνει ο φίλος μου

Επίσης:

054

Το τρενάκι των συναισθημάτων. Κάθε μέρα ήταν αφιερωμένη σε ένα ή δύο συναισθήματα

101 102

Οι κούκλες από το κουκλοθέατρο : Το νησί των συναισθημάτων σε κείμενο του Μάνου Χατζηδάκι. Ευχαριστούμε πολύ την Ανθή που μας το έστειλε

103 106 128

Κάστρα. Το κάστρο της αγάπης και το κάστρο της Λύπης

107 109

Οι τροχοί των συναισθημάτων

127

Η μία γωνιά του δωματίου των συναισθημάτων που φτιάξαμε…

συνεχίζεται..

 

Advertisements

10 responses »

  • Αυτές οι δραστηριότητες με τα μπαλόνια έχουν τρεις βιβλιογραφικές αναφορές που θα τις βάλω όλες με το που τελειώσουμε το πρόγραμμα. Είναι όλες προσαρμοσμένες για μικρότερα παιδιά και διασκευασμένες με τη διάθεση εκείνης της στιγμής που τα παίξαμε. Μετά σε επόμενη ανάρτηση τα μπαλόνια γίνονται κούκλες από εφημερίδα που θα τις χρησιμοποιήσουμε σαν αφόρμηση στο θέμα-συναισθήματα διαφορετικότητα!!! Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ Ράνια για τα καλά σου λόγια!!!

   Μου αρέσει!

 1. Mακάρι να βρισκόμουν για μια στιγμούλα στη ζεστή φωλίτσα που έχεις φτιάξει με τα παιδάκια σου, για να αισθανθείς τα συναισθήματα που κρύβω για σένα-κι ας μη σε γνωρίζω!!!! ΑΓΑΠΗ-ΣΕΒΑΣΜΟΣ-ΕΥΓΜΝΩΜΟΣΥΝΗ… Στην ταξούλα μου την άλλη βδομάδα θα ασχοληθούμε με τα συναισθήματα και οι ιδέες σου, για άλλη μια φορά, θησαυρός! Κρίμα που δεν έβγαλες στη δημοσιότητα τον τροχό των συναισθημάτων, να με βοηθήσει περισσότερο!! Από τη βροχερή Αθήνα σου στέλνω φιλάκια!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

  • Κατερίνα μου!!!Καταρχήν μεγάλη μου τιμή που τα λές εσύ αυτά. Δεύτερον, με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις και τρίτον φέτος είπα να δουλέψουμε τα συναισθήματα λίγο διαφορετικά από πέρυσι τουλάζχιστον, μιας και έχουμε το πρόγραμμα. Ελπίζω να πάει στρωτά και να τελειώσει επιτυχώς. Αν έχεις καμιά ιδέα πές την. Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!!!

   Μου αρέσει!

 2. Σ’ ευχαριστώ πολύ καλή μου Βάλια!!! Μια ταπεινή συμβουλή: Αν θέλεις, δούλεψε «Το νησί των Συναισθημάτων» του Μάνου Χατζιδάκη. Είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ και αρέσει πολύ στα παιδιά. Eσύ βρίσκεις πάντα τρόπους να κάνεις τα πάντα ξεχωριστά!!!!!

  Μου αρέσει!

  • Νκη μου το δουλέψαμε το νησί του Χατζηδάκι μέσα στο άρθρο αυτό υπάρχουν και οι κουκλίτσες που χρησιμοποιήσαμε για να το κάνουμε κουκλοθέατρο!!!Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια, με ανεβάζεις έχεις πάντα ένα καλό λόγο και ευχαριστώ για όλα να είσαι πάντα καλά!!!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s