Συναισθήματα και διαφορετικότητα-φυλές

Standard

Το πρόγραμμα των συναισθημάτων ταξιδεύει μαζί με τα τρέχοντα θέματα και έχει μείνει για λίγο ακόμα στη διαφορετικότητα. Αν και πιστεύουμε ότι ίσως πλατιάζει και κουράζει να πηγαίνουμε τα συναισθήματα βόλτες, εντούτοις έχουμε κάνει με τα παιδάκια μας δουλίτσες που ίσως να ταιριάζουν…για να δούμε..

τοτέμ των συναισθημάτων

010 013 025 018 

Το τοτέμ των συναισθημάτων καταρχήν είναι βαμμένο με τα χρώματα των συναισθημάτων, όπως τα παρουσιάσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Το μωβ της δημιουργίας, το γκρι της κακοκεφιάς, το πράσινο της νέας αρχής και το κόκκινο της αγάπης.

είχαμε μιλήσει για τα τοτέμ των ινδιάνικων φυλών, είπαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας. Έτσι το βάψαμε και το παρουσιάσαμε. Βάσει των χρωμάτων που τα παιδιά έβλεπαν , από κάτω προς τα πάνω , τα παιδιά έπρεπε να δημιουργήσουν μια δική τους ιστορία. Την ιστορία του δικού τους ινδιάνικου χωριού, βασισμένη στα χρώματα των συναισθημάτων.

Ιστορία μας ήταν η εξής:

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ένα ινδιάνικο χωριό, συναντήθηκαν πολλοί Ινδιάνοι. 25 Ινδιάνοι. Δημιούργησαν ένα χωριό. Έφτιαξαν σκηνές από δέρμα και ξύλα. Είχαν σκοτώσει έναν αγριοβούβαλο και ήταν χαρούμενοι. Θα έτρωγαν όλοι.

Εκεί που όλοι ήταν χαρούμενοι , η διάθεσή τους χάλασε. Άκουγαν βήματα. Έρχονταν οι εχθροί. Τότε ετοιμάστηκαν για πόλεμο. Έβαψαν τα πρόσωπά τους κόκκινα.

Μετά τον πόλεμο το χωριό είχε καταστραφεί. Οι Ινδιάνοι ένιωθαν φοβισμένοι. Έπρεπε όμως να κάνουν μια νέα αρχή. Έφτιαξαν το χωριό τους πάλι.

 Ζούσαν στο χωριό τους όλοι χαρούμενοι κι αγαπημένοι. Τους προστάτευε ο κόκκινος αετός της αγάπης.

Αυτή ήταν η ιστορία του χωριού του μαύρου περιστεριού και του άγριου κάμπου, όπως το ονόμασαν τα παιδιά.

019 021 

Συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην Αφρική , μας έκαναναν εντύπωση τα ιερογλυφικά από το αιγυπτιακό αλφάβητο έτσι η Ελίνας μας, σχεδίασε κάρτες με ιερογλυφικά που αντιστοιχούν σε φωνούλες και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι:

059 060 061 062 063 064 065 066 067 070 

Σε αυτή τη δραστηριότητα η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών ήταν ευχάριστ, ήταν ένα καλό παιχνίδι.

Κάναμε κι άλλα ταξίδια και σε άλλους λαούς , όπως θα δείτε σε άλλη ανάρτηση, στο τέλος των ταξιδιών μας, καταλήξαμε, ότι όλοι, ό,τι χρώμα και να έχουμε, σε όποια θρησκεία και να πιστεύουμε, σε όποια χώρα και αν ζούμε, δεν έχουμε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μας, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να μην έχουμε διαφορές μεταξύ μας. Είμαστε σαν τα λουλούδια που όλα είναι διαφορετικά, το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και το δικό του ξεχωριστό άρωμα.

Τραγουδήσαμε λοιπόν το τραγούδι της Κικής Καψάσκη, Σαν τα λουλούδια και φτιάξαμε την ανθοδέσμη των λαών.

081 

Αχ! Ξέχασα να σας πώ ό, τι σε άνα από τα ταξίδια μας, σε αυτό στην Ταϊτή, συναντήσαμε τη χαρά σε έναν πίνακα Ζωγραφικής του Πολ Γκογκέν.

082 083 

Λοιπόν αυτά. έχω την αίσθηση και το έχω πει πως η ανάμειξη του προγράμματος με πολλά άλλα θέματα και ειδικά με αυτό της διαφορετικότητας που είναι τεράστιο, ίσως φέρει συγκεχυμένα αποτελέσματα. Παρ’όλ’αυτά εμείς κάναμε το βήμα αυτό παραπέρα κι ελπίζουμε να μη σας κουράσαμε. Θα υπάρξουν κιάλλες δραστηριότητες για τα συναισθήματα σύντομα.

2 responses »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s